Centrum Szkoleń i Certyfikacji WSG

Kultura kulinarna

730 zł 16 h

Program:

1. Produkty lokalne i regionalne w UE:

  • historia produktów chronionych,
  • korzyści z uczestnictwa w programach ochrony dla producentów i konsumentów,
  • przykłady chronionych prawem produktów w UE.

2. Trzy rodzaje znaków i systemów ochrony:

  • Chronione Nazwy Pochodzenia i Chronione Oznaczenia Geograficzne,
  • Produkty ekologiczne,
  • Gwarantowane Tradycyjne Specjalności.

3. Kuchnia regionalna Polski – podział na regiony.

4. Produkty regionalne i tradycyjne.

5. Organizacje wspierające kuchnie regionów.

6. Przykłady szlaków kulinarnych w Polsce.

+ szkolenie "Systemy obsługi w zakładach gastronomicznych"

1. Przygotowanie sali konsumenckiej do obsługi klientów.

2. Poziom i kultura obsługi konsumenta w zakładach gastronomicznych.

3. Ogólne zasady serwowania dań w zakładach gastronomicznych (serwis a"la carte).

4. Organizacja i technika obsługi konsumenta przy podawaniu przekąsek. Technika podawania zup. Zasady serwowania dań zasadniczych.

5. Organizacja i technika obsługi konsumenta przy podawaniu śniadań.

6. Technika podawania napojów bezalkoholowych: gorących i zimnych. Technika podawania napojów alkoholowych.

7. Systemy rozliczeń kelnerskich.

Świadectwo kwalifikacyjne:
Certyfikat uczestnictwa w kursie wystawiane przez Centrum Szkoleń i Certyfikacji przy Wyższej Szkole Gospodarki w Bydgoszczy.

Formalności i zgłoszenie:
- zgłoszenia można dokonać w biurze Centrum Szkoleń i Certyfikacji lub wypełniając formularz zgłoszeniowy,
- podpisanie umowy o kurs.

Termin i miejsce:
- liczba godzin: 16,
- tryb weekendowy,
- miejsce: Wyższa Szkoła Gospodarki w Bydgoszczy, ul. Garbary 2.

Koszt: 730 zł

  • ul. Garbary 2, 85-229 Bydgoszcz
    Budynek C, pokój C005

  • centrum@byd.pl

  • 52 567 00 17

© 2016 WYŻSZA SZKOŁA GOSPODARKI